banner

RE: Rakkaudesta Bloggaamiseen

Blogi

Perjantai 02.12.2005, kello 15:38

"Quantity is Quality"

Arvostamani suunnittelija, muotoilija Vuokko Nurmesniemi paukauttaa päivän Talsassa, että tässä maassa valmistuu liikaa muotoilijoita. "Tämä maa ei voi tarvita niitä kaikkia", hän toteaa. Olen eri mieltä.

Olen kantapään kautta oppinut, että luovassa työssä, luovassa prosessissa laatu syntyy lähes aina määrän kautta. Harva meistä keksii ensimmäisenä loistavinta ideaa tai parasta muotoa. Markku Rönkkö (PHS) totesii kerran, että "Aloita 100 idealla", TBWA Pariisin luova johtaja Erik Vervroegen vaatii tiimiltään 400 ideaa kamppista kohden ja jälki näkyy puhuttelevia töinä.

Siis, jos rajoittaisimme koulujen määrää, sisäänotettavien suunnittelijoiden määrää, kärsiikö laatu? Vastaan itse: kärsii.

Kaikkea muotoilua ei kannata pakata Taideteoolisen tai Muotoiluinstituutin käytäville. Kysy itseltäsi: voisiko seuraava Aalto-jakkara tai Unikko-kuosi syntyäkin ns. kyläkoulussa? Minusta voi.

p.s. opetuksen laatu ja focus onkin sitten toinen keskustelun avaus, johon Rva Nurmesniemi ei viitannut lyhyessä juttussa.

Kommentit

Johnny 17.12.2005 kello 22:23
Nurmesniemi tarkoittanee sitä, ettei kaikille muotoilijoille voi riittää töitä. Sama juttu media-opiskelijoiden kanssa. Tästä aiheesta on tehty muutama tutkimuskin Suomessa.
Scy 27.12.2005 kello 11:55
Näinpä juuri. Se ei paljon valmistunutta lohduta lisäsipä määrä kuinka paljon laatua tahansa jos koulutusta vastaavaa työtä ei ole tarjolla. Tietysti jos mainoslafkat palkkaavat kymmenen muotoilijaa yhden sijasta miettimään niitä ideoita, niin mikäpä siinä sitten. Ei vain taida markkinavoimien ohjailemassa tosimaailmassa tällaiset fantasiat toteutua.

Kommentoi

Nimesi
URL / Email
Viesti