banner

RE: search

La 02.12.2006 kello 12:04 | 1 kommentti | Kommentoi

Palkkatutkimus 2006: maltillista menoa palkkarintamalla

Varma tärppi hyvän rahan perään kurkottaville: asu Helsingissä, työskentele konsulttina ja omista y-kromosomi.

Kiitos kaikille vastanneilla! Palkkatutkimus 2006 oli menestys – tutkimukseen vastasi lähes 550 ammattilaista. Ja heti kärkeen se yllättävin uutinen: palkat eivät ole räjähtäneet kasvuun. Eivät vaikka ala on tällä hetkellä kuuma kuin se hellankoukku – uusia osaajia hakee lähestulkoon jokainen alan yritys. Kaikkien vastaajien keskiarvopalkka oli 3 176 euroa. Haitari oli iso. Alin ilmoitettu palkka oli 1 000 euroa (Flash-ohjelmoija) ja ylin 9 500 euroa (konsultti).

Konsultti pärjää aina – AD repii 3 241 euroa

Toimenkuvaa kysyttäessä vastaajille annettiin 11 vaihtoehtoa sekä perinteinen ”Joku muu, mikä”. Suurin osa vastaajista löysi itsensä jostakin esivalintaisista 11 kategoriasta.
Ylivoimaisesti eniten näyttävät tuohta kotiin kantavat konsultiksi itsensä rastittaneet. Heidän keskiansionsa oli yli 4 200 euroa. Kohtuullisen kokoinen n (45) tarkoitti sitä, että vaikka joukosta poisti koko otoksen palkkakunkun – 9 000 euron konsultin – pysyi keskiarvo selkeästi 4 100 euron paremmalla puolella. Toiseksi eniten tienaavat tekniset projektipäälliköt. Heidän keskipalkkansa oli 3 373 euroa. Heitä vastaajien joukossa oli 23 kappaletta. Teknisten projektipäälliköiden jälkeen löytyy melko sulassa sovussa perussuunnttelutiimi: copy 3 566 euroa, AD 3 241 euroa ja projektipäällikö 3 232 euroa. Listan hänniltä löytyy lähes sukupuuttoon kuolemassa oleva sitebuilderien ammattikunta. Heidän keskiansionsa oli 2 236 euroa.

Taulukko 1. Palkkakeskiarvot toimenkuvan mukaanKompetenssi Keskiarvo Vastaajia
Konsultti 4259 45
Copy 3566 13
Tekninen projektipäällikkö 3373 23
AD 3241 74
Projektipäällikkö 3232 80
Konseptisuunnittelija 3195 29
Käytettävyyssuunnittelija 3038 14
Flash-suunnittelija 2861 20
Ohjelmoija 2681 63
Graafinen suunnittelija 2406 58
Sitebuilder 2232 24


Vuodet näkyvät palkkapussissa

Työkokemuksen ja palkan välillä on kaunis korrelaatio. Alalla vietetyt vuodet näkyvät hyvin selkeästi palkkapussissa.Vasta digimedian parissa aloittaneiden keskipalkan jäädessä alle kahteen tonniin, kuittaavat yli viisi vuotta puurtaneet mukavat 3 400 ja risat.

Taulukko 2. Palkkakeskiarvot työkokemuksen mukaan

Kokemus Keskiarvo Vastaajia
alle 1 vuosi 1953 18
1-2 vuotta 2417 39
2-5 vuotta 2830 141
yli 5 vuotta 3463 349


Puskeeko korotuspaine päälle?

Vastaajilta kysyttiin koska he ovat viimeksi saaneet palkankorotuksen. Vastauksista voisi kevyen mielikuvituksen turvin vetää sellaisen johtopäätöksen, että palkkaneuvottelut ovat olleet kevään ja kesän kuuma trendi. Eikä tarvinne olla kummoinen ennustaja veikatessaan trendin jatkuvan. Vastaajista yli 40 prosenttia ilmoitti saaneensa palkankorotuksen viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Taulukko 3. Viimeisin palkankorotus

Koska Vastaajia
Yli vuosi sitten 193
Viimeisen 12 kk aikana 135
Viimeisen 6 kk aikana 85
Viimeisen 3 kk aikana 134


Miehet ja Helsinki odotetusti kärjessä

Miehuuden palkkavaikutus näyttäisi tutkimuksen valossa olevan hieman nafti 10%. Suurinpiirtein sen verran korkeampaa palkkaa tuntuvat miehet saavan.
Ok, myönnetään, kaikkia mahdollisia väliintulevia muuttujia emme testanneet mutta ainakaan ikä, asuinpaikka tai alalla olo aika ei eroa selitä – niissä kun mies- ja naisvastaajien väliset erot olivat hyvin pienet.

Paikkakunnista Helsinki jyrää odotetusti. Ero Helsingin ja ei-Helsingin välillä on melko selkeä – prosenteiksi muutettuna Helsinki-etu on yli 15 prosenttia. Pahiten palkkaneuvotteluissaan näyttävät epäonnistuneen tamperelaiset alan duunarit.

Taulukko 4. Palkkakeskiarvot kaupungeittain

Kaupunki Keskiarvo Vastaajia
Helsinki 3327 387
Tampere 2591 40
Turku 2986 20
Oulu 2852 10
Muu 2879 90
Ei-Helsink 2809 160


Ja parhaiten maksaa...

Vastaajilta kysyttiin minkä firman he uskovat maksavan parasta palkkaa. Vastauksia keräsivät lähes kaikki isot ja useat medium-kokoluokan firmat. Omaan, yli 20 maininnan ryhmään nousi viisi firmaa: Taivas Ego, Valve, Satama, Sulake ja Tequila. Voiton – vai onko se häviö – nappasi Taivas / Taivas Ego (osassa vastauksia mainittiin pelkkä Taivas). Firmanimien lisäksi kohtuullisen määrän mainintoja keräsi ”helsingin mainostoimistot” –tyyppiset kommentit. Yllätykseksi voinee laskea ainakin sen, että selkeästi isojen firmojen kategoriaan kuuluva Morning sai vain yhden maininnan!

Taivas Ego: 50 kpl mainintoja
Valve: 38
Satama: 35
Sulake: 24
Tequila / PHS: 21

Mikä on muuttunut sitten viime kerran...

RE: on tehnyt palkkatutkimuksia aiemminkin. Tosin viime kerrasta on jo useampi vuosi. Neljä jos ihan totta puhutaan. Neljä vuotta on nykyään pitkä aika millä tahansa alalla. Digimediassa se on lähes iäisyys. 2002 tehdyn tutkimuksen aikoihin elettiin taantumatunnelmissa. Nyt mennään melko kovassa nousussa. Vertailu 2002 ja 2006 tulosten välillä tukee tämän jutun ensimmäisissä kappaleissa esitettyjä väitteitä. Palkat ovat kehittyneet maltillisesti!
Useimmilla toimenkuvilla palkkakeskiarvot ovat nousseet muutamia satoja euroja. Ok, konsulteilla nousua on kertynyt lähes 600 mutta toisaalta graafinen suunnittelija saa nyt vain rontin satasen enemmän kuin neljä vuotta sitten!

Merkittävää nousua ei löydy myöskään muissa tarkasteluissa: ei niillä jotka ovat olleet yli 5 vuotta alalla, ei pääkaupunkiseudulla työskentelevillä, ei miehillä... ”Vanhat ajat eivät enää koskaan palaa...” Liekö raskas kysymyspatteristo uuvuttanut mutta vapaita kommentteja kertyi melko niukasti. Mitään selkeää teemaa vastauksista ei ole löydettävissä (jos ei lasketa valituksia lomakkeiston kysymyksestä 13 ja sen rikkinäisyydestä... Sorry!). Alla kuitenkin otos mielenkiintoisimpia tilityksiä... ”Firmat käyttää harjoittelijoita törkeästi ilmaiseksi, ettei tarvitsisi maksaa ammattilaisille asianmukaista palkkaa.” ”Pienet ei voi usein kilpailla isompien kanssa. ympäristö siis ratkaisee.” ”Ei tämä niin ihmeellistä työtä ole, että siitä pitäisi maksaa enemmän kuin osaavan kirvesmiehen työstä. Luovalle osaajalle sopiva palkka mielestäni n. 3500 e, rivikoodaajalle 1700.””Yleensä ottaen alalla on palkat kunnossa - etenkin koulutustasoon nähden (alalla on paljon itseoppineita kun allek.).” ”Palkoissa suuria vaihteluita. Jopa erittäin huonoja palkkoja ja toisaalta huippuosaajille maksetaan ruhtinaallisesti kaikkine etuineen. Kuilu perusduunarin ja kokeneen, suhteita omaavan osaajan välillä vaan kasvaa.” ”Osalla karannut käsistä, mutta mikäs siinä jos hommia riittää ja on hyvin maksavia asiakkaita.” ”Yleisesti alalla oleva käytäntö tuntuu olevan, että palkat ovat pieniä työmäärään ja vastuuseen verrattuna. Ylityökorvauksia ei tunneta. Projektien kate revitään työntekijöiden selkänahasta.”

”Vanhat ajat eivät enää koskaan palaa...”

Liekö raskas kysymyspatteristo uuvuttanut mutta vapaita kommentteja kertyi melko niukasti. Mitään selkeää teemaa vastauksista ei ole löydettävissä (jos ei lasketa valituksia lomakkeiston kysymyksestä 13 ja sen rikkinäisyydestä... Sorry!). Alla kuitenkin otos mielenkiintoisimpia tilityksiä...

”Firmat käyttää harjoittelijoita törkeästi ilmaiseksi, ettei tarvitsisi maksaa ammattilaisille asianmukaista palkkaa.”

”Pienet ei voi usein kilpailla isompien kanssa. ympäristö siis ratkaisee.”

”Ei tämä niin ihmeellistä työtä ole, että siitä pitäisi maksaa enemmän kuin osaavan kirvesmiehen työstä. Luovalle osaajalle sopiva palkka mielestäni n. 3500 e, rivikoodaajalle 1700.”

”Yleensä ottaen alalla on palkat kunnossa - etenkin koulutustasoon nähden (alalla on paljon itseoppineita kun allek.).”

”Palkoissa suuria vaihteluita. Jopa erittäin huonoja palkkoja ja toisaalta huippuosaajille maksetaan ruhtinaallisesti kaikkine etuineen. Kuilu perusduunarin ja kokeneen, suhteita omaavan osaajan välillä vaan kasvaa.”

”Osalla karannut käsistä, mutta mikäs siinä jos hommia riittää ja on hyvin maksavia asiakkaita.”

”Yleisesti alalla oleva käytäntö tuntuu olevan, että palkat ovat pieniä työmäärään ja vastuuseen verrattuna. Ylityökorvauksia ei tunneta. Projektien kate revitään työntekijöiden selkänahasta.”

”Vanhat ajat eivät enää koskaan palaa - ei tulosvastuuta, ei tulosta - pirusti liksaa”

”Palkat menee uusmedia-alalla johtajille. Duunarit ei saa oikeasta osaamisesta oikeanlaista korvausta, työ on usein kuitenkin erittäin stressaavaa ja vaatii erityistä tarkkuutta.”

”Helsingin epärealistiset, glorifioidut palkat, helpottavat merkittävästi pienemmän mediayrityksen kilpailua Etelä-Suomessa”

”Hyville maksetaan aina, röyhkeille vielä enemmän. Uskoisin, että varsinaiset kusettajat (todelliseen ammattitaitoonsa nähden) alkavat tosin olla jo historiaa...”

”Ulkomaisiin palkkoihin verrattuna Suomalaiset palkat ovat mitättömiä. Aliarvostettua työtä, jossa palkkatason mataluutta pitävät yllä riistävät pikkufirmat ja omaa katettaan kartuttavat mainostoimistot. Voisi taas kohta vaihtaa alaa...”

”Digimediakulit tekevät asiallista tiliä vaikka palkkaindeksin kehitys on jumiutunut. Liksa nousee yleensä ainoastaan työnantajaa vaihtamalla.”

”Aivan käsittämättömän korkeat ovat ainakin palkkapyynnöt tällä hetkellä. Kaiken maailman kahden vuoden kokemuksella varustetu nöösit pyytää lähemmäs neljää tonnia. Huh! Nimim. välillä työhaastatteleva.”

”Suomessa pienet purkit ja freelancerit polkevat hintoja. Näin he tekevät myyräntyötä tuotantoportaan palkkatyöläisille, joiden on vaikea kammeta omaa arvoaan asialliselle tasolle. Ala sinänsä voi hyvin ja mahdollistaa kannattavan liiketoiminnann ja muihin vastaavan osaamisen aloihin vertailukelpoisen palkkauksen. Kyse onkin enimmäkseen siitä, miten tuotto jakaantuu tekijöiden kesken.”

// Rami Ahonen

Kommentit

Ke 27.02.2008 kello 12:22

Juuri olin yhteydessä viestintäalan ammattiliittoon ja kyselin palkkatoivomuksia helsingin mainostoimistoihin graafiseksi suunnittelijaksi ja sanoivat että peruspalkkana 3000€ ei ole vielä liikaa... joten pyysin 2900€ +/-100€... ja tämä siis n. 5vuoden kokemuksella... katostaan miten käy....

// vaasasta helsinkiin

Kommentoi

Nimesi
URL / Email
Viesti